Een halve digital nomad

 
‘Wereldreiziger, drukke tante, digital nomad’. Dat zijn een aantal termen die ik de afgelopen maanden te horen kreeg. Zoals mensen mij blijkbaar zien. Maar zie ik mezelf zo wel? Afgelopen april ging ik op ontdekking in de wereld van digital nomads tijdens de Nomad Cruise. En kwam tot een duidelijke conclusie.
 

Wat is een digital nomad?

Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Voor mij betekent de term ‘digital nomad’ het volgende. Digital refereert naar digitaal, naar locatie-onafhankelijk werken. Wie geen vaste werkplek nodig heeft om zijn werk te doen, voldoet aan het ‘digital’-gedeelte van de digital nomad. Nomad refereert naar nomade, reizende. Wie geen vast thuis heeft en over de wereld zwerft, voldoet aan het ‘nomad’-gedeelte. Als ik dan naar mijzelf kijk, dan ben ik wel ‘digital’, maar geen echte ‘nomad’. Ik reis enorm veel, maar heb een vast thuis, waar ik hypotheek betaal en het merendeel van het jaar doorbreng.
 

Nomad Cruise

Afgelopen april ging ik voor het eerst mee op de Nomad Cruise (NC). Dit is een conferentie van een dikke week, op een cruiseboot. Op de dagen dat je op zee zit, zijn er workshops, talks en netwerkevents. Op de dagen dat je aan land gaat, zijn er excursies. Maar Nomad Cruise is veel meer dan dat. In de week voor vertrek verzamelen alle deelnemers zich in Malaga, Spanje. De organisatie van Nomad Cruise heeft een hostel en een hotel aangewezen, waar de meeste deelnemers overnachten. Op die manier maak je alvast kennis met elkaar. Ook zijn er al diners en borrels ter kennismaking. Via een Facebookgroep communiceren we met elkaar en weten we dus elkaar te vinden.
 
De cruise duurt in totaal tien dagen. We vertrekken in Malaga en varen via Menorca, Malta, Katakolon, Kreta en Nafplion naar Athene, Griekenland. In totaal zijn er drie volle dagen op zee en vijf dagen aan land. Dat staat ons te wachten. Eerst bevinden we ons nog in Malaga dus. En het grote avontuur is al gestart. De avond voor vertrek is er namelijk een grote kennismakingsborrel. Bijna alle 250 deelnemers zijn present en proberen zich aan elkaar voor te stellen. Er hangt een uitgelaten sfeer en iedereen heeft enorm veel zin in de komende weken. Dat belooft wat!

Met NC-shirt en badge op dag 1.

Met NC-shirt en badge op dag 1.

Klaar voor vertrek

De volgende ochtend verzamelen we allemaal in de haven. Nog even een spannend moment, want ik heb een gedeelde cabin en ontdek pas op de boot met wie ik deze deel. Wel heb ik van te voren een aantal vragen moeten invullen, zodat de organisatie een goede match kan maken. Mijn huisgenootje blijkt Tatjana, een Oekraïnse die al jaren in Londen woont en werkt. Een prima match, kan ik na afloop wel zeggen, want we hebben nog steeds regelmatig contact. Ook is er een eerste bijeenkomst waar we onze badge, shirt en informatie ophalen.

Onze cabin op de Nomad Cruise.

Onze cabin op de Nomad Cruise.


Aan het begin van de avond spreekt organisator Johannes in een volle theaterzaal tot alle deelnemers. Vrijwel iedereen draagt zijn blauwe NC-shirt en er hangt een bijzondere sfeer. Ik vind het een beetje te vergelijken met een keynote van Apple. Veel enthousiasme, iedereen is benieuwd, nieuwsgierig en heeft zin om er wat moois van te maken. Op onze badges staat een dier, ik ben een tijger. Uiteindelijk horen we dat dit te maken heeft met ‘Find your tribe’. Het is de bedoeling dat ik de andere tijgers vind.
Het eerste drankje op de boot.

Het eerste drankje op de boot.


Organisator Johannes spreekt de deelnemers toe.

Organisator Johannes spreekt de deelnemers toe.


 

Find your tribe

De dagen die volgen, vliegen voorbij. De eerste dagen bestaan uit een hoop handjes geven en steeds hetzelfde riedeltje: Hoe heet je, waar kom je vandaan en wat doe je? Die laatste vraag ‘Wat doe je?’ is trouwens een goede voor mij. Ik merk dat mijn antwoord na ongeveer 20 keer verandert. Dat ik duidelijker kan formuleren wat ik doe. Dat het in mijn hoofd ook duidelijker en meer afgebakend wordt. De deelnemers zijn trouwens een allegaartje van beroepen. Van software-ontwikkelaar tot videoproducer, van online marketing-expert tot vastgoedontwikkelaar. Enorm leerzaam en interessant. Mijn vooroordeel dat ik met een kluitje reisbloggers op zee zou komen te zitten, klopt dus van geen kanten.

Genoeg te doen tijdens de Nomad Cruise.

Genoeg te doen tijdens de Nomad Cruise.


Voor mij is ‘Find your tribe’ tekenend voor de hele cruise. Ik heb enorm het gevoel dat ik mijn tribe, mijn stam, gevonden heb. Mensen die op dezelfde manier in het leven staan, die begrijpen waar ik naar op zoek ben. En die begrijpen waarom ik mijn vrijheid zo enorm waardeer. Die tribe was overigens meer dan alleen de tijgers. Wat een enorm gezellig en creatieve groep bleek. Alle workshops en talks worden gegeven door de deelnemers zelf. Wat een inspiratievolle groep mensen! Van beginnende ondernemers tot succesvolle miljonairs. De enorme variatie aan types mensen maakt het nog leerzamer.
Iedere avond een prachtige ondergaande zon.

Iedere avond een prachtige ondergaande zon.

Fear of missing out

FOMO is een term die al vanaf dag 1 werd genoemd: fear of missing out. Er staat zo enorm veel op het programma, dat het onmogelijk is om alles te doen. Het is daarnaast ook onmogelijk om iedere deelnemer te leren kennen. Ik kreeg dus het advies om van te voren te bepalen wat ik wilde bereiken op deze cruise. En te voorkomen dat ik bang zou zijn om dingen te missen. De bucketlist in het midden van ons boekje, helpt ook niet erg mee overigens… Want heb ik net een goed netwerkgesprek, mis ik een oogverblindende zonsondergang. Wil ik een rondje gaan hardlopen, moet ik die salsa-danslessen missen… Ga ik vroeg naar bed, mis ik wel de pubcrawl.

Even een stop aan land, met op de achtergrond de cruiseboot.

Even een stop aan land, met op de achtergrond de cruiseboot.

Digital nomad of niet?

Na de Nomad Cruise, kwam Athene. Daar bleven we nog met een hele groep. Meestal ging ik in ochtenden op excursie en de stad bezichtigen en in de middag met een groepje aan de slag in het hostel. Want het werk gaat gewoon door. Daarna volgde het eiland Santorini. Zelfde routine, mooier uitzicht. Daar zat ik al met een vol hoofd, veel indrukken, dingen om over na te denken, ideeën om direct uit te voeren en nog veel meer indrukken. Toen ik uiteindelijk weer thuis kwam, heeft het nog een maand geduurd voordat ik alles kon ordenen en daadwerkelijk aan de slag kon met wat ik geleerd had. Ik moest even landen…

Aan het werk in een hostel in Athene.

Aan het werk in een hostel in Athene.


Na die maand ‘landingstijd’ werden opeens ook een aantal dingen duidelijk. Ik ben geen echte digital nomad. Ik vind het heerlijk om een thuis te hebben, met een man en huisdieren, een echte vaste plek. Reizen is prima, wetende dat ik altijd een plek heb om naar terug te komen. De vrijheid om te kiezen wat ik wil doen en waar ik dat wil doen, is goud waard. En daar ben ik dan ook enorm dankbaar voor, dat ik die vrijheid mag hebben. Daarom zie ik mezelf als een halve digital nomad. Eentje die helemaal op haar plek is!


Over de stops tijdens de Nomad Cruise schreef ik ook artikelen:
Málaga is echt de perfecte Spaanse stedentrip.
Tijdens onze stop op Menorca ontdekte ik dit prachtige wandel-eiland.
Op Malta hadden we maar een paar uur de tijd, genoeg om een indruk te krijgen.


Meer weten over Nomad Cruise? De volgende cruise is gepland in november 2018.