Zakelijk bloggen: dit is het moment!

Op het moment twijfelen veel ondernemers, van freelancers tot bedrijven met veel personeel, over hun communicatie. Veel van hen besluiten een stapje terug te nemen. En wat moet je dan communiceren? Een veelgehoorde opmerking is: “We willen het niet de hele tijd over de situatie hebben, maar we kunnen het ook niet negeren.” Persoonlijk denk ik dat dit juist het moment is om te communiceren! Een zakelijk blog is het perfecte middel om die balans in de communicatie te vinden.

Zorg voor duidelijkheid

Laat de mensen weten waar je staat. Wat is momenteel de situatie bij jou? Kan een klant nog steeds bij jou terecht of moet deze even een alternatief zoeken of wachten? Door duidelijkheid te scheppen over jouw situatie, vergroot je de mogelijkheid dat de klant op de lange termijn bij je blijft. De mens is op zoek naar zekerheid. Jij kunt je klanten slechts zekerheid geven over een klein ‘stukje’. Bedenk dat mensen het nu prettig vinden om zelfs ‘een klein stukje’ zekerheid te krijgen.

Een voorbeeld: Ik werk samen met een coach. Zij heeft twee kleine kindjes thuis en haar man gaat iedere dag naar kantoor voor zijn werk. Dat betekent dat de uren die zij aan haar werk kan besteden, maar heel beperkt zijn. Zij laat weten dat de kleinste altijd om 15.30 uur een middagslaapje doet. Dat geeft mij alvast duidelijkheid. Als ik iets wil bespreken, dan kan ik het beste in de namiddag bellen.

Voorkom aannames

Mensen doen snel aannames. Zo zitten we in elkaar. Zeker in deze situatie vol onzekerheid. Ik zat bijvoorbeeld in een online bijeenkomst en daar werd gezegd: “Jij zult nu wel werkeloos thuis zitten!” Een aanname, want niet gebaseerd op enige feiten. Het klopt dat de reisjournalistiek helemaal stil ligt. Maar het schrijven van zakelijke teksten loopt gewoon door. Sterker nog, daar heb ik het momenteel behoorlijk druk mee.

Zo kan het zomaar zijn dat jouw klanten aannames doen over jouw werk en bedrijf. “Ik neem maar geen contact op. Ze heeft het vast veel te druk.” “Eigenlijk zou ik wel willen bellen, maar daar zit ze vast niet op te wachten.” “Ze zullen wel gesloten zijn en mij niet kunnen helpen.” In een zakelijke blog kun jij uitleggen wat je precies wel en niet doet. En hoe deze hele situatie invloed heeft op jouw bedrijf.

Zakelijk bloggen blijft

Communiceren kan natuurlijk via een social media bericht. Maar die berichten verdwijnen, meestal na een dag, weer naar de achtergrond. Een zakelijke blog blijft. Die staat op je website en een bezoeker die twee weken na plaatsing van de blog op je site komt, kan nog steeds makkelijk lezen wat hij of zij kan verwachten van jou en je bedrijf. Bovendien is een blog veel uitgebreider dan een social media bericht. Dus dat biedt mogelijkheden om veel informatie te delen. En wat meer uitleg te geven over bedrijfsprocessen.

De opmerking ‘zakelijk bloggen blijft’ is tweeledig. Enerzijds blijft die blog altijd op je website staan, dus verdwijnt deze niet (zoals social media berichten) in de massa. Anderzijds blijft zakelijk bloggen ook nuttig na deze crisis. Als jij blogs schrijft over bepaalde producten of diensten uit je aanbod, dan heeft een lezer hier altijd wat aan. Gebruik een blog bijvoorbeeld om een detail uit je aanbod toe te lichten. Waarom bied je dit aan? Wat is de persoonlijke link? Zakelijk bloggen heeft altijd meerwaarde.

Meer klanten met je blog

Om jou zo veel mogelijk te ondersteunen bij het schrijven van een goede blog, heb ik het e-book Bloggen = leuk! opgesteld. Hierin reken ik af met al je bezwaren over bloggen.

Dit e-book download je nu gratis: Bloggen = leuk!

Cover Bloggen = leuk

Heb jij vragen over bloggen? Laat het me weten: info@jlovestowrite.com.
Wil je op de hoogte blijven van allerlei tips en leuke verhalen over het schrijven van blogs?
Schrijf je dan in voor ‘J Loves to Write vertelt…’

[mc4wp_form id="197"]

Heel veel succes met het schrijven van jouw zakelijke blog!