Vijf tips: zo wordt jouw blog graag gelezen

Wie wel eens een blog schrijft, vraagt zich vast wel eens af: “Doe ik het wel goed?” of “Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog goed gelezen wordt?” In deze blog geef ik je vijf tips die je helpen om een beter artikel te schrijven voor je eigen website. Met deze tips zorg jij ervoor dat meer mensen je blog ook daadwerkelijk helemaal lezen. Dat ze niet afhaken en willen weten wat je te vertellen hebt. Deze blog helpt jou in simpele stappen met het schrijven van jouw eigen blog.

1. schrijf een duidelijke inleiding

De eerste alinea is natuurlijk het eerste (na de titel) dat een bezoeker van je blog leest. Zorg dat duidelijk is waar de blog over gaat en wat de lezer kan verwachten. Een lezer wiens verwachtingen niet uitkomen, zal waarschijnlijk niet snel meer terugkomen op jouw blog. Door duidelijk te zijn, is er een kans dat mensen direct al afhaken omdat het niets voor hen is. Maar dat is niet erg, want deze mensen waren anders wel halverwege afgehaakt. Nu bespaar je ze tijd door direct aan te geven wat ze kunnen verwachten.

2. gebruik tussenkopjes

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel lezers een pagina scannen. En meestal in de vorm van de letter F. Ze lezen dus de titel en de inleiding en scannen dan door de blog heen of wat ze zien bevestigt wat ze verwachten of op hopen. Door duidelijke tussenkopjes te gebruiken, geef je aan wat er in de volgende alinea staat. De lezer die de blog eerst scant, krijgt zo alvast een samenvatting van de onderwerpen in de blog. De meeste mensen vinden dit erg prettig.

3. communiceer een heldere boodschap

Weet jij wat jouw boodschap van de blog is? Het is handig om deze al voor dat je begint met schrijven te bepalen. Zodat je deze boodschap tijdens het schrijven steeds meeneemt. Wat wil je dat de lezer meeneemt na het lezen van je blog? Deze boodschap kun je in stukjes verwerken in je tussenkopjes. Zoals in de vorige alinea al uitgelegd, iemand die je blog scant, krijgt dan al de hoofdboodschap mee. Handig!

4. alles in dezelfde tijd

Schrijf je blog volledig in dezelfde tijd, bij voorkeur de tegenwoordige tijd. Door de tegenwoordige tijd te gebruiken, neem je de lezer mee in je verhaal. Tenzij je in je blog even terugkijkt naar iets in het verleden, dan gebruik je uiteraard de verleden tijd. Dus bijvoorbeeld bij een ‘voor’ en ‘na’ situatie kun je beide tijden gebruiken.

5. voorkom een dood eind

Zorg dat er aan het einde van de blog iets staat waar de lezer op verder kan klikken. Dit kan een call-to-action zijn, dus bijvoorbeeld een link naar het product waar je blog over gaat. Maar dit kan ook naar andere blogs zijn. Zorg in ieder ervoor dat er geen dood eind is. Dit betekent dat je blog eindigt met alleen maar tekst. Je lezer weet dan niet meer waar naar te klikken en zal hoogstwaarschijnlijk je pagina verlaten. Ongeacht hoe interessant je blog is.

Meer tips

Met deze vijf tips voor een blog die beter gelezen wordt, ben je al een eind op weg met het verbeteren van je blog. Wil jij meer weten over het schrijven van blogs? In het e-book Bloggen = leuk! leg je de basis voor een goede blog in drie stappen. Ze geven je structuur en zekerheid bij het schrijven van je blog. Het schrijven van een goede blog hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Of moeilijk te zijn. Door op een gestructureerde manier een blog op te stellen, weet jij zeker dat je een waardevol stuk tekst schrijft.

Het e-book Bloggen = leuk! download je helemaal gratis.

Heel veel succes met het schrijven van jouw zakelijke blog!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen