Tekstschrijver gezocht en gevonden!

Dat ik sinds afgelopen oktober volledig zelfstandige ben geworden, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat ik nu precies doe, dat blijft voor sommigen toch echt een raadsel. Daarom geef ik in deze blog uitleg over mijn werk en hoe het werkt. Wat houdt het werk van een tekstschrijver precies in? En hoe kan het dat ik zo vaak op vakantie ben? Dat vertel ik in deze blog ‘Tekstschrijver gezocht en gevonden’.

Wat schrijf je dan precies?

Een heleboel verschillende dingen! Zo heb ik vaste columns in verschillende edities van de lokale krant VIA Limburg. Soms mag ik daar een groot artikel of fotoreportage voor maken. Op J Loves to Travel vind je mijn reisverhalen. Die reisverhalen verschijnen ook in verschillende oldtimermagazines en andere tijdschriften. Voor bedrijven schrijf of redigeer ik webteksten. Op verzoek stel ik persberichten op, vaak is dit voor organisaties in de muziekwereld of voor bands. Het opstellen van blogberichten is een bijna dagelijkse bezigheid, niet alleen voor mijn eigen sites, maar ook voor allerlei opdrachtgevers. Daarnaast werk ik voor een coach en maak samen met haar readers, e-learnings en andere teksten geschikt voor haar trainingen.

Samen tot de kern komen

Wanneer ik een blog schrijf voor een opdrachtgever, is dat waar het om draait. Ik vind het geen probleem om blogs te schrijven over onderwerpen waar ik niet veel van weet, zoals bijvoorbeeld gereedschap of coachingstechnieken. Een opdrachtgever kan mij meestal genoeg informatie of linkjes naar informatie geven voor het schrijven van een blog. De basis van een blog wordt gevormd door drie onderdelen: de boodschap, de doelgroep en het doel van de blog. Door dit te bepalen voor aanvang van het schrijven, kom je tot de kern van je verhaal.

Locatie-onafhankelijk werken uitgelegd

De term digital nomad heb je vast wel eens gehoord. Ik zie mezelf als een parttime digital nomad. Dit omdat ik locatie-onafhankelijk werk, ik heb geen kantoor of vaste werkplek en kan in principe overal ter wereld mijn werk doen, zolang er maar een internetconnectie is. Maar ik heb wel een thuis, betaal hypotheek en wil niet constant reizen. Vandaar dat ik mezelf zie als een ‘halve’ digital nomad. Wanneer ik buitenshuis aan het werk ben, maak ik daarover afspraken met mijn opdrachtgevers. Of ik zorg dat het werk dat wel afhankelijk is van een locatie, alvast gedaan is, voordat ik op reis ga.

Aan het werk met andere digital nomads

Altijd op vakantie en toch altijd aan het werk

Op reis in Athene

‘Ben je nu alweer op vakantie?’ Dit is een veelgehoorde opmerking! Ik zal je een geheimpje verklappen! Ik ben niet constant op vakantie. Wanneer ik een bericht op Facebook plaats met daarin foto’s van of een link naar verhaal over een bestemming, ben ik daar meestal een tijd geleden al geweest. Ik probeer constant leuke berichten over reizen te plaatsen, ook op dagen dat ik niet werkelijk op reis ben.  Op momenten dat ik op reis ben, is dat vaak geen vakantie, maar ben ik druk aan het werk. Net zoals iedereen moet ik werken voor mijn geld en kan ik het me niet veroorloven om weken lang te relaxen. Toegegeven, je hoort mij niet klagen over werken aan het strand of op andere bijzondere plekken.

Hoe verdien jij je geld?

Dat is ook een vraag die ik vaak te horen krijg. In het algemeen zijn er twee mogelijkheden: per uur of per woord. Soms maak ik vaste prijsafspraken met een opdrachtgever. Dus dan krijg ik een vast bedrag voor een opdracht, ongeacht het aantal woorden of de tijd die ik eraan kwijt ben. Wanneer ik op persreis ga, dan krijg ik gedurende die reis alles betaald: vervoer, eten en drinken, activiteiten. Meestal betaalt of regelt een VVV, verkeersbureau of toeristenbureau dat. Vervolgens moet ik daar dan een artikel over schrijven. Wanneer dit artikel geplaatst wordt in een tijdschrift of ergens online, anders dan mijn eigen website, krijg ik daarvoor betaald.

Dus jij gaat betaald op vakantie!

Persreizen kosten mij geen geld. Alhoewel, op de dagen dat ik op reis ben, kan ik geen ander werk doen, dus genereer ik geen inkomsten. En een persreis is alles behalve vakantie. Zo ongeveer iedere minuut is bepaald en ingepland. Er is weinig tot geen vrijheid om zelf op pad te gaan en te beslissen wat je wilt zien. Aan de ene kant is dat jammer. Aan de andere kant is dat prettig. Uiteindelijk moet ik over die persreis een artikel schrijven met een bepaalde invalshoek of een thema. Het is makkelijker wanneer de reis daarop aansluit in plaats van dat je zelf op ontdekkingstocht uit gaat.

Een tekstschrijver gezocht

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is het werk van een tekstschrijver erg afwisselend. De ene keer zit ik hele dagen te typen op mijn laptop. De andere dag ben ik de hele dag op pad met mijn fototoestel en notitieblok. Onderzoek doen over het onderwerp waarover ik schrijf, kan vaak op verschillende manieren. Ik vind het erg prettig als mensen die veel over een onderwerp weten hierover vertellen. Geïnspireerde mensen leveren interessante verhalen op. Meer weten over het schrijven van teksten? Ga naar de pagina over een blog schrijven.

Voor mij, als tekstschrijver, is een notitieboekje onmisbaar!