Starten met bloggen

Je gebruikt je website voornamelijk om je aanbod te presenteren. Waarschijnlijk doe je dat op een manier waarop heel veel collega’s ofwel concurrenten dat doen. Logisch, want zoveel verschillende manieren zijn er nu eenmaal niet om je website in te richten. Wat maakt je dan uniek? Jouw verhaal! Storytelling draait om het vertellen van het verhaal. Want mensen vinden het prettig om verhalen te horen. In plaats van dat ze het idee krijgen dat jij ze wat probeert te verkopen.

Kans op verlies

Weinig bezoekers die voor de eerste keer op je website zijn, zullen direct je product kopen. Er is nog geen sprake van vertrouwen. Of andersom gezegd: er is een risico op verlies. Want daar zijn mensen gevoelig voor! Het risico dat ze geld uitgeven en dat het het niet waard was. Mensen die het idee hebben dat ze jou kennen (ook al is dit oppervlakkig), ervaren een minder grote kans op verlies. En zullen dus eerder kopen. Zo heb ik ook zelf ervaren. De eerste kopers van mijn online training Bloggen voor ondernemers waren mensen die ik al jaren ken. Met sommigen van hen had ik al jaren geen echt contact meer gehad. Zij zei: “Ik volg je al die tijd al en vind het te gek waar je mee bezig bent.” Dat wist ik natuurlijk niet. Maar omdat wij jaren geleden wel veel contact hadden, was ik dus een vertrouwd persoon voor haar.

Hoe uniek is jouw verhaal?

Door storytelling toe te passen, geef je een bezoeker van je website een kijkje in je leven. Jouw verhaal is uniek, want niemand heeft hetzelfde verhaal. Overigens is daar onder tekstschrijvers wel eens discussie over. Zo postte iemand op LinkedIn: “Ik krijg echt de schijt van al die tekstschrijvers. Allemaal vonden ze schrijven al leuk toen ze kind waren en allemaal hebben ze zo’n kroontjespen in hun logo, terwijl niemand meer met pen en papier werkt.”

En ja, ik voldoe aan allebei zijn klachten. Ik schrijf veel sinds ik kind ben en ik heb ook een vulpen in mijn logo. In mijn bio focus ik echter meer op het stukje van mijn verhaal waarin ik vertel hoe ik van schrijven mijn beroep heb gemaakt. Want dat is wel een uniek verhaal! Zo startte ik als reisblogger, ontwikkelde me tot reisjournalist en groeide zo uit tot schrijver van zakelijke teksten. En ik wil ook even vermelden dat ik nog steeds veel met pen en papier doen. Met name het maken van notities en het opstellen van de basis van mijn plannen doe ik nog steeds in een notitieblok. En ik gebruik daarbij regelmatig een vulpen!

Show, don’t tell

Tijdens het volgen van de Masterclass Reisjournalistiek was er één motto dat ieder hoofdstuk bleef terugkomen: show, don’t tell. Dat wil zeggen dat je je punt moet maken door een verhaal te vertellen, niet door letterlijk te zeggen wat je bedoelt. Door het lezen van dat verhaal, trekt de lezer vanzelf de conclusie die jij wil dat hij trekt. Aangezien dit een belangrijk onderdeel van het schrijven is, besteed ik hier ook aandacht aan in de masterclass. Hierbij een voorbeeld uit een reisblog:

We komen aan in het pittoreske dorpje. Terwijl we naar de rand van de bebouwing lopen, worden we getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht. Alles is zo schattig, we krijgen het idee dat we tientallen jaren terug in de tijd gaan.

Maar wat vertelt de schrijver nu eigenlijk? De lezer kan zich een beeld vormen, maar het is de vraag of dit klopt met de werkelijkheid. Daarom nu een omschrijving van ditzelfde dorpje, maar dan met het principe ‘show, don’t tell’ toegepast.

We komen aan in het dorp over de hobbelige keien in de straten. Op elke vensterbank staat wel een bak met kleurige bloemen. In het midden van het dorp ligt een rond plein met bankjes. En natuurlijk is er een klein kerkje. Er strompelt een oud mannetje richting een van de bankjes. Hij houdt zich staande met zijn stok. We lopen richting de rand van de bebouwing en kijken zo een groene vallei in. Overal staan weelderig groeiende struiken en er staan een paar enorme bomen. Die moet wel honderden jaren oud zijn. Er is zelfs een glimp van de gletsjers in de bergen achter de vallei te zien.

Storytelling: geen reclame?

Bij het schrijven van teksten, of dit nu blogs zijn of andere teksten, komt altijd een stukje psychologie kijken. Enerzijds wekt het vertellen van je eigen verhaal vertrouwen. Anderzijds wordt het vertellen van verhalen in je blogs minder ervaren als reclame. Bezoekers van je website zullen verhalen ook beter onthouden dan wanneer je kortweg aangeeft waarom ze jouw product of dienst moeten aanschaffen. Ons brein kan simpelweg beter met verhalen omgaan. Nou ja, simpelweg… dat is juist een ingewikkeld iets!

Zoals ik al vertelde, is storytelling een onderdeel van de online training Bloggen voor ondernemers. In deze online training leer ik je stap voor stap hoe je efficiënt en effectief blogs schrijft. Aan het einde van de training heb je minimaal één hele blog klaar voor publicatie. Ben jij klaar voor een nieuw verhaal? Het verhaal hoe jij bent begonnen met bloggen!

Pas jij al storytelling toe op je website? Wat is jouw unieke verhaal? Laat een reactie achter met jouw verhaal. Ik ben benieuwd!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen