Starten met bloggen

Vind jij het ook moeilijk om te starten met bloggen? Je twijfelt waar je over moet schrijven. En of mensen wel op jouw blogs zitten te wachten. Al die onzekerheid is helemaal niet nodig! Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Ik vertel je mijn verhaal over hoe ik gestart ben met bloggen. En ik geef je tips die jou zekerheid en structuur geven, zodat jij vol goede moed van start kan!

Mijn verhaal

Wist je dat mijn leven als zelfstandig ondernemer is begonnen met bloggen? Met reisbloggen om precies te zijn. Schrijven is al jaren mijn lust en mijn leven. Toen in 2015 mijn vader onverwacht overleed aan kanker, was dat een kantelpunt in mijn leven. Ik ging nadenken over vragen als “Ben ik wel echt gelukkig met mijn werk?” en “Moet ik wel wachten totdat ik ouder ben met het doen van dingen die ik echt graag wil?”

Om even rust in mijn hoofd te creëren, besloten we (mijn man en ik) om een jaar veel te reizen. Zo trokken we met een camper door Canada, lagen we uren aan de tropische stranden van het Hawaiaanse eiland Moai en maakten we een roadtrip over het Italiaanse eiland Sicilië. Zoals ik altijd al deed, legde ik deze reizen vast. Ik beschreef onze ervaringen in schriftjes. Eenmaal thuis wilde ik wel eens wat knutselen aan een eigen website. Die verhalen over mijn reizen kon ik daar wel op kwijt.
En zo is J Loves to Travel geboren!

Maui

Er valt altijd wat te leren

Zo blij als ik was met mijn eigen reisblog, zo onzeker was ik ook. Want ik deed maar wat. Dat mijn moeder dat allemaal geweldig vond, was tot daar aan toe. Maar ik wilde dat mensen mijn reisblog zouden gebruiken ter inspiratie voor hun eigen reizen. Ik ging op zoek op het internet en vond een cursus reisjournalistiek. Die bleek ontzettend uitgebreid en in een jaar tijd leerde ik enorm veel over schrijven en de hele reiswereld. En langzaamaan schreef ik ook steeds vaker over zaken die niets met reizen te maken hadden.

Begin gewoon met schrijven of niet?

Vooral op social media lees ik vaak dat mensen zeggen: “Begin gewoon met het schrijven en zet het online.” Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ja, je moet gewoon beginnen en hoe langer je blogt, hoe makkelijk je het afgaat. Maar kijk eerst eens online goed rond. Er zijn genoeg blogs over bloggen te vinden. Door eerst tips te verzamelen en te leren, maak je een veel betere start. En is de kans kleiner dat het bloggen als een vervelend iets voelt.

Een blog uitpoepen

Zelf houd ik altijd een vaste structuur aan bij het schrijven van blogs. Ik volg drie stappen: de voorbereiding, het schrijven zelf en een laagje glans aanbrengen. In de voorbereiding maak ik een plan en bepaal ik wat mijn doel is met het bloggen. Ook noteer ik voor wie ik precies schrijf, dus wie mijn doelgroep is. En als laatste omschrijf ik de boodschap van mijn blog. Dan start het schrijven van de blog zelf. Meestal schrijf ik alles in één keer. Ik zeg wel eens: “Zo’n blog poep ik uit!” Vaak staat de tekst dan vol fouten en moet er nog veel aangepast worden. Dat gebeurt dan tijdens de derde stap.

Maak een plan

Een goede blog valt of staat met een goede voorbereiding. Een belangrijk element in die voorbereiding is het opstellen van een plan. Maak een blogplan waarin je bepaalt wanneer je over welke onderwerpen wilt bloggen. Zo’n blogplan is flexibel, hoor! Ik plan meestal een maand vooruit en tussendoor verandert er altijd een hoop. Het doel van zo’n blogplan is om je wat structuur te geven. Soms verandert het niet en weet jij al waar je over gaat schrijven. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je tijdens het schrijven precies weet wat je wil schrijven. Zodat jij niet langer twijfelt om te starten met bloggen.

Purpuz maandplanning

Wat vraagt jouw lezer?

Vind je het moeilijk om een onderwerp te vinden voor jouw blog? Kijk dan eens op de website Answer the public. Je vult het algemene onderwerp in waar jij meer over wilt weten. En je krijgt de vragen te zien waar mensen online op zoeken met betrekking tot jouw onderwerp. Stel ik ben een schoonheidsspecialiste en wil bloggen over zonnebrandcrème. Dan ontdek ik op deze pagina een aantal veel gestelde vragen:

  • Is zonnebrandcrème slecht voor je huid?
  • Welke zonnebrandcrème eczeem?
  • Zonnebrandcrème wat niet vlekt?
  • Zonnebrandcrème waar je bruin van wordt?

Je ziet, dat geeft heel wat inspiratie voor een concreet onderwerp voor een blog!

Meer klanten met je blog

Om jullie zo veel mogelijk te ondersteunen bij het starten met bloggen, heb ik het e-book Bloggen = leuk! opgesteld.
In dit e-book neem ik alle bezwaren weg die je kunt hebben bij het schrijven van een blog. Bezwaren zoals bloggen kost veel tijd, bloggen levert niets op, ik heb geen inspiratie en ik weet niet hoe ik moet beginnen.

Dit e-book download je nu gratis: Bloggen = leuk!

Deze blog gaat over de inhoud van je blog en hoe je begint met bloggen. Joyce van der Pas van Mamsatwork schreef een blog ‘Wat heb je nodig om te bloggen?’ waarin zij juist ingaat op de externe zaken die je nodig hebt om te starten met bloggen, zoals apparatuur en de juiste instelling. Start jij met bloggen? Lees dan ook zeker even deze blog om een compleet beeld te krijgen van bloggen.

Heb jij vragen over bloggen? Laat het me weten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen