Reisjournalist en reisblogger

J Loves to Write is Judith van Bilsen.

Als freelance tekstschrijver heb ik al jaren ervaring met het schrijven van blogs. Daar is mijn ondernemersleven zelfs mee begonnen!

Het begin…

Schrijven is al jaren mijn lust en mijn leven. Toen in 2015 mijn vader onverwacht overleed aan kanker, was dat een kantelpunt in mijn leven. Ik ging nadenken over vragen als “Ben ik wel echt gelukkig met mijn werk?” en “Moet ik wel wachten totdat ik ouder ben met het doen van dingen die ik echt graag wil?”

Judith van Bilsen

Om even rust in mijn hoofd te creëren, besloten we (mijn man Twan en ik) om een jaar veel te reizen. Zo trokken we met een camper door Canada, lagen we uren aan de tropische stranden van het Hawaiaanse eiland Moai en maakten we een roadtrip over het Italiaanse eiland Sicilië.

Zoals ik altijd al deed, legde ik deze reizen vast. Ik beschreef onze ervaringen in schriftjes. Eenmaal thuis wilde ik wel eens wat knutselen aan een eigen website. Die verhalen over mijn reizen kon ik daar wel op kwijt. En zo is J Loves to Travel geboren!

De reisjournalistiek

Zo blij als ik was met mijn eigen reisblog, zo onzeker was ik ook. Want ik deed maar wat. Dat mijn moeder dat allemaal geweldig vond, was tot daar aan toe. Maar ik wilde dat mensen mijn reisblog zouden gebruiken ter inspiratie voor hun eigen reizen. Ik ging op zoek op het internet en vond een cursus reisjournalistiek. Die bleek ontzettend uitgebreid en in een jaar tijd leerde ik enorm veel over schrijven en de hele reiswereld. Inmiddels zette ik mijn eerste echte stappen in de reisjournalistiek doordat ik een oude bekende tegen het digitale lijf liep. Ik geloof niet in toeval…

J Loves to Travel

Van reisblogger naar freelance tekstschrijver

In 2017 schreef ik mezelf in bij de Kamer van Koophandel. Ik genoot zo enorm van het schrijven dat ik dat niet alleen beperkte tot reisblogs. En je raadt het al… er kwamen weer mensen op mijn pad die dit mogelijk maakten. Inmiddels ben ik vast redactielid bij het tijdschrift Wandelmagazine, schrijf ik freelance reisjournalist voor verschillende tijdschriften, ben ik gastblogger bij de online reisplatforms Mountainreporters.com en Snowrepublic.com en schrijf ik regelmatig betaalde blogs voor reisgerelateerde producten op mijn eigen website.

J Loves to Travel:
Ken je dat gevoel? Die kriebel in je buik zodra het vliegtuig de landingsbaan raakt en je al een glimp van het landschap van die nieuwe bestemming ziet. Of die kriebel op het moment dat je de auto parkeert, uitstapt, die frisse berglucht inademt en om je heen kijkt. Dan wil ik niets liever dan mijn indrukken op papier zetten en hopen dat dat diezelfde kriebel opwekt bij de lezer.

Maar daarnaast werk ik als freelance journalist voor een lokale krant, als freelance blogger voor verschillende bedrijven in de wereld van reizen en vrije tijd en schrijf ik regelmatig allerlei teksten voor diverse klanten in de vorm van losse projecten. Regelmatig word ik gevraagd om de teksten van andersmans blogs te controleren of redigeren.

Anderen helpen met het schrijven van reisblogs

Daar ontstond het idee om een online training te gaan opstellen.
Als ik navraag deed, was het eerste wat deze mensen zeiden: “Maar ik wil het liever zelf doen, want het is mijn verhaal!”
Maar ze hadden geen idee waar te beginnen en hoe ze een reisblog konden schrijven die lezers ook kon boeien.
Vaak hielp ik mensen dan ad hoc. Maar dat was niet altijd heel effectief.
Daarom heb ik besloten om al mijn kennis over het reisbloggen te verzamelen en een aantal online trainingen op te zetten. Op die manier kan ik veel meer mensen tegelijk helpen en weet ik ook zeker dat het effectief is.

Meer weten over mij? Lees dan de blog Het verhaal van J Loves to Write.

Wat is jouw verhaal? Heb jij een eigen reisblog of wil je deze starten?
Laat het me weten via een berichtje:

    J Loves Books
    De leukste online boekenwinkel van Limburg!

    Ik ben dol op schrijven, maar misschien nog wel meer gek op lezen. Daarom heb ik de leukste online boekenwinkel van Limburg opgericht: J Loves Books. In deze webshop verkoop ik boeken die over Limburg gaan en boeken geschreven door Limburgse auteurs. En in deze webshop vind je ook een koopjesmarkt met honderden tweedehands boeken voor een zacht prijsje. Thrillers, romans, educatieve boeken, kinderboeken en meer vanaf 2 euro per stuk.