Header blog taalnazi

Hulde aan de taalnazi!

Met deze blog wil ik even mijn sympathie tonen aan de taalnazi. Wie dat is? Dat zijn de mensen die zaniken over ieder tik- en taalfoutje. Je ziet ze voornamelijk op de social media, maar ze zijn overal. En er zijn veel ondernemers die mopperen op die taalnazi’s. Die ondernemers zeggen dan: het zijn beroepszeurders, ze moeten zich niet zo aanstellen, want zo belangrijk is het allemaal niet. Nou, met deze blog leg ik je uit waarom het toch best belangrijk is om te letten op je taalgebruik. En dan bedoel ik niet alleen het gebruik van scheldwoorden.

Het is geen oordeel

Toegegeven, ik reageer vrijwel nooit meer op taalfoutjes op social media bij anderen. Dat heb ik in het verleden wel gedaan en dat werd me niet in dank afgenomen. Ik heb geen zin om aan de schandpaal te worden genageld, terwijl ik juist iemand probeer te helpen. Andersom, als ik een taal- of tikfout maak, krijg ik dat zeker wel te horen. En daar ben ik ook dankbaar om. Want dan kan ik dat aanpassen en dat maakt mijn werk alleen maar beter.

Automatische correctie

Daarom is deze blog ook zeker geen manier om mensen die niet zo goed in taal zijn af te zeiken. Integendeel! Ten eerste: ieder zijn vak. Jij bent vast heel goed in jouw vak, net zoals ik goed in mijn vak ben. En toevallig is taal en schrijven mijn vak. En ten tweede is fouten maken menselijk. Er is niemand foutloos. Zo nu en dan word ik ook betrapt op taal- en tikfoutjes. Dus ik pretendeer niet dat ik feilloos ben.

Dat heeft trouwens te maken met een soort kronkel in onze hersenen, die helpt om ons sneller te laten werken. Wanneer je hersenen al weten wat er staat, vullen ze het zelf in. Dat betekent dat wanneer er iets staat dat niet helemaal klopt, dat je hersenen het automatische corrigeren, omdat ze weten wat er zou moeten staan. Dat maakt dat je je eigen taalfouten vaak niet ziet als je zelf iets schrijft. Om die reden laat ik grote stukken tekst die ik voor opdrachtgevers schrijf altijd controleren door iemand anders. Iemand die niet weet wat er zou moeten staan, zodat het risico zo klein mogelijk wordt dat de hersenen foutjes verbloemen.

Klanten mislopen

Vaak hoor ik: “Maar het maakt toch niet uit of ik nu taal- en tikfouten maak, het gaat er toch om dat ik goed ben in mijn vakgebied. En dat heeft niets met taal te maken.” Klopt… gedeeltelijk. Hoe jij schrijft, zegt helemaal niets over hoe jij je werk doet. Maar het kan wel wat zeggen over jouw karakter. Want als jij het niet belangrijk vindt of jouw mails zijn geschreven in goed Nederlands, kan de ontvanger daaruit de conclusie trekken dat je in alles slordig bent. Want ook het opstellen van een offerte of het plaatsen van een blog of een bericht op social media bericht hoort bij ondernemen. En het kan de indruk wekken dat je dat allemaal niet zo belangrijk vindt, dus dat je ook een nonchalante houding in je werk hebt. Let wel, ik zeg niet dat het zo is! Ik zeg NIET: “Wanneer je taal niet belangrijk vindt in je communicatie, dan ben je slordig en nonchalant.” Ik zeg alleen dat lezers die conclusie kunnen trekken. En dat je daarmee de kans loopt om klanten mis te lopen.

Gratis hulp van de taalnazi

Daarom, denk de volgende keer even na, voordat je heel fel op een taalnazi reageert. Ten eerste, je krijgt gratis hulp. Neem die aan! Daar kun je alleen maar beter van worden. Mocht je het gevoel hebben dat de taalnazi wil laten zien dat hij of zij het allemaal beter weet. Dat is vaak niet het geval. En wanneer dat wel het geval is, bedenk dan dat die taalnazi waarschijnlijk helemaal niets van jouw vakgebied weet. Dus dat er altijd onderwerpen zijn waar jij meer van weet. Het is geen baas boven baas-situatie!

Een eerste tip: op zoek

Als liefhebber van taalnazi’s, geef ik je natuurlijk een taaltip mee in deze blog. Op social media en ook in mails over opdrachten is dit de taalfout die ik het meest zie: opzoek. In oproepjes op social media staat dan: “Ik ben opzoek naar…” Dit is echter niet de juiste schrijfwijze. ‘Op’ en ‘zoek’ zijn namelijk twee aparte woorden. Het woord ‘opzoeken’ bestaat wel, maar is een werkwoord. Bijvoorbeeld iets opzoeken in een woordenboek. Maar iemand die ergens naar op zoek is, dat zijn toch echt twee losse woorden.

schrijftip op zoek

Meer weten over schrijven en taal

In de online training Bloggen voor ondernemers besteed ik ook veel tijd aan taal. In het middelste deel van de drie, waar je de daadwerkelijke blog gaat schrijven, geef ik je veel tips en handigheidjes. Zodat jouw blog zo goed mogelijk in elkaar zit en er zo weinig mogelijk taal- en tikfouten inzitten. En je krijgt een extraatje bij deze training, de BONUS: Je blog als leadgenerator. In deze bonus vertel ik je hoe je op verschillende manieren zoveel mogelijk lezers voor je blog krijgt.

Meer informatie over de online training Bloggen voor ondernemers
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen