header blog 2021

Het jaar 2021 van J Loves to Write

Eind december is de tijd van de lijstjes en jaaroverzichten. Dat het een roerig jaar was, zal waarschijnlijk voor iedereen wel gelden. Dat het een roerig jaar voor J Loves to Write is, heeft alleen niet heel veel met de huidige situatie in de wereld te maken. Dit is geen chronologisch overzicht en al helemaal geen volledig overzicht. Het is een verhaal (of verzameling korte verhaaltjes) van wat mij heeft beziggehouden.

Tig wandel-avonturen!

Ik realiseer me nu dat het eigenlijk zonde is dat ik mijn wandelkilometers niet bijhoud. Voor mijn gevoel heb ik dit jaar namelijk meer dan ooit gewandeld.

 

Lange afstandswandeling Rivierpark Maasvallei

Zo ontdekte ik de eigen regio opnieuw door de lange afstandswandeling Rivierpark Maasvallei, die ik met Sanne wandelde. Deze route werd trouwens verkozen tot wandelroute van het jaar 2021. Volledig terecht als je het mij vraagt, want deze route laat op bijzondere wijze de wereld van de rivier de Maas zien. De natuur is en blijft de baas, ook op deze wandelroute. Wij wandelden een stukje van deze route ook tijdens het eerste hoge water in januari 2021.

Rivierpark Maasvallei

Dutch Mountain Trail

Samen met hoofdredacteur Jonathan van Wandelmagazine liep ik een aantal etappes van de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg. Dat maakte mijn liefde voor wandelen in de winter nog groter, want het laagje sneeuw maakt het landschap nog sprookjesachtiger. En daar konden die bergen modder op de paden niet tegenop! Het leverde bovendien een magische voorpaginafoto voor de december-editie van Wandelmagazine op waar ik als ‘wandelmodel’ op prijk.

Cover Wandelmagazine

De GR5

In 2020 was ik al begonnen aan mijn nieuwe lange termijn wandelproject: de GR5. Deze route van in totaal zo’n 2500 kilometer lang loopt van Hoek van Holland naar Nice in Zuid-Frankrijk. Ik rondde het Nederlandse deel af tijdens de lockdown in het begin van het jaar. Hopelijk kan ik in 2022 verder vanuit Bergen op Zoom en vervolgens België doorkruisen.

GR5

Het Hertogenpad

Omdat wandelen in het buitenland nog niet makkelijk te regelen was, besloot ik een nieuw wandelproject te beginnen met Nomad Cruise-vriendin Joyce: het wandelen van het Hertogenpad. Joyce woont namelijk in Breda (het beginpunt van deze route) en ik in Roermond (het eindpunt). Deze route is voor ons gemaakt! Persoonlijk ben ik onder de indruk van het Brabantse land. Ik had eerder nog niet veel wandelkilometers in Brabant gemaakt en bleek onwetend over de natuur en routes in deze provincie. We sliepen in een sprookjesachtige B&B op kruipafstand van de Efteling, waanden ons in de woestijn op de Loonse en Drunense Duinen en doken in de historie van de hertogen in ’s-Hertogenbosch. We zijn nog niet in Limburg dus ook voor deze route geldt in 2022: to be continued!

De Eifelsteig

Nu het zo onder elkaar staat, wordt me pas duidelijk hoeveel wandelprojecten ik tegelijk heb lopen. (Yes, pun intended!) In de zomer wandelde ik namelijk met wandelvriendin Sanne nog een paar etappes van de Eifelsteig. Het waren pittige routes die oh zo mooi waren. Over en door de rotsen van de Gerolsteiner Dolomieten bijvoorbeeld. Ook dit project is bijna klaar en ik hoop in 2022 deze route af te kunnen ronden.

Er is genoeg gereisd!

Je zou het wellicht niet verwachten. Want reizen tijdens een lockdown is verre van vanzelfsprekend. Zeker omdat tijdens de eerste helft van 2021 er geen buitenlandse reizen mogelijk waren. Maar Nederland heeft genoeg moois te bieden!

Bloemendaal aan Zee, Ameland en Zandvoort

Zo startte ik 2021 met een tripje samen met Twan naar Bloemendaal aan Zee. We hadden een huisje in de duinen, gingen een dagje naar Haarlem en wandelden in de Kennemerduinen. Een korte, maar heerlijke wintertrip. En dat beviel zo goed, dat we twee maanden later weer een huisje boekten. Dit keer op Ameland. We wandelden de benen onder ons lijf vandaan en genoten van de zee en de rust.

En ook het jaar sloten we af met een wintertripje naar Zandvoort. Om even tot rust te komen aan zee, met een wandeling vol damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, een dagje Amsterdam met een bezoek aan het Rijksmuseum en een bezoek aan museum Voorlinden.

Al deze tripjes brachten we door in een huisje van Qurios. Gaan we weer, maar dat is dus een aanrader.

Fotografie op Madeira

Kort nadat Europa weer een beetje haar deuren opende, mocht ik op fotografiereis naar Madeira. Met een geweldige groep dames onder leiding van Sabrina van RockyRoads Travel ontdekten we hoe machtig mooi en kleurrijk dit eiland is en leerde ik ondertussen ook nog een boel op het gebied van fotografie. Van adembenemende zonsopkomsten tot indrukwekkende wandelingen langs steile kliffen tot smakelijke alcoholische drankjes (ponchaaaaa!) tot kunstzinnige dorpjes en sprookjesachtige bossen. Oh en ik besloot nog er nog een paar daagjes aan te plakken in de bruisende hoofdstad Funchal. Om nooit meer te vergeten en nog veel reisverhalen over te schrijven!

Madeira

De Biesbosch

Normaal hebben wij nooit vrij in de zomervakantie, maar dit jaar hadden we toch zin om er even tussenuit te gaan. Dus hielden we een mini-vakantie in het plaatje Drimmelen bij de Biesbosch. We lieten ons in de watten leggen in de heerlijke B&B waar we sliepen, maakten een rustgevende kanotocht door de natuur van de Biesbosch en deden een cultureel dagje Den Bosch inclusief bezoekje aan het Brabants Museum.

De Antwerpse Kempen

Een week na die mini-vakantie mocht ik ineens vier dagen naar de Antwerpse Kempen voor een reportage voor Wandelmagazine. Elke dag ontdekte ik een ander klein wandelgebied. En ja, dit is werk en het is hard werken, maar ik heb ook enorm genoten van mijn dagen in Ravels, Turnhout, Arendonk en Balen.

Antwerpse Kempen

Salzburg en Maria Alm

En omdat Twan en ik dit jaar nog geen ‘grote’ vakantie hadden gehad, treinden we in oktober naar de Oostenrijkse stad Salzburg. We combineerden deze stedentrip met een paar dagen in de bergen in Maria Alm. Het weer was perfect en we ontdekten al wandelend de natuur van Oostenrijk. En er was een stukje jeugdsentiment bij de watervallen van Krimml.

Oostenrijk

Een nachtje Apeldoorn

Twan mocht dit jaar welgeteld één show spelen met zijn band. Was dat even genieten! Tijdens dit festival in Apeldoorn kon iedereen alle maatregelen even vergeten. En wij maakten er een weekendje in deze leuke stad van met een luxe overnachting in B&B Zenzez. En ja, dat is ook een aanrader!

Apeldoorn

Een tripje Goes

Aangezien ik zo nu en dan voor coach Annelies werk, had zij haar team uitgenodigd voor een dagje Goes. Zoals je bij mij kunt verwachten, bleef ik slapen en combineerde ik dit tripje met een bezoek aan een bekende. Met Annelies gingen we onder andere varen en aten we oesters! Een echt Zeelands uitje was dat!

Een grote verandering bij Vita Walking

Nee, eigenlijk ben ik nog niet klaar met het onderdeel reizen. Ik heb namelijk nog een aantal reizen gemaakt met mijn wandelbedrijf Vita Walking. Waar ik tot het eind van 2021 dit bedrijf samen met een compagnon runde, ga ik vanaf 1 januari 2022 alleen verder. Super spannend. En door corona hebben we helaas een heel aantal geplande wandelingen en wandelreizen moeten annuleren. Gelukkig konden er twee wandelreizen wel doorgaan.

De Italiaanse Dolomieten

Onze eerste echte wandelreis ging naar de Italiaanse Dolomieten. Onder begeleiding van wandelgids Jonathan maakten we machtig mooie tochten, hadden we het enorm gezellig en overtroffen we onze eigen verwachtingen door een spannende route te wandelen. Wat een aftrap!

Dolomieten

Het Azoorse Santa Maria

En dan was er die wandelreis op de Azoren… mijn kindje kun je wel zeggen. Ik ben verliefd op dit prachtige eiland en de wandelroute die eroverheen loopt. En ik mocht vier vrouwen precies dat laten ervaren. En zij waren vanaf dag één overtuigd. Wat heb ik van deze wandelreis genoten. Ik heb iedere seconde met een enorme glimlach op mijn gezicht beleefd. De steile klimmetjes, de woeste zee, de hoge kliffen, de uitzichten, de zonsondergangen, de modderige paadjes, de schattige dorpjes, de torenhoge bomen en ga zo maar door. En uiteraard staat deze wandelreis voor 2022 zeker weer op het programma!

Wijnwandelen in Sachsen

En elke wandelreis die ik met Vita Walking organiseer, moet voorbereid worden. Dus ging ik met mijn tante richting de Duitse stad Dresden om de route voor het wijnwandelen uit te stippelen. Met veel succes want ook deze wandelreis staat inmiddels voor 2022 op het programma. Eentje waar je wandelconditie van ondergeschikt belang is…

En ineens is gezondheid een dingetje

De huisarts had ik al jaren niet meer gezien of gesproken. Nadenken over mijn gezondheid deed ik dus niet heel veel. Nou, daar kwam dit jaar behoorlijk verandering in.

En dat begon met een persreis op het eiland Mallorca waar ik was om de GR221 te wandelen voor een reportage voor Wandelmagazine. Kortgezegd bleek de combinatie van een temperatuur van boven de 30 graden, te lange wandeldagen en te veel klimmen een giftige combinatie. Toen midden in de bergen mijn water op was, het tappunt verdwenen bleek en we nog een heel eind te gaan hadden, ervoer ik voor het eerst in mijn leven wat uitdroging en uitputting doen. Een gortdroge mond, een dikke tong en duizeligheid overvielen me daar. Mijn wandelstokken en een appeltje onder uit de rugzak van wandelgenootje Pauline zorgden dat ik uiteindelijk wel de refugio bereikte. Om me vervolgens een paar dagen totaal ellendig te voelen. Einde wandelverhaal op Mallorca. Gelukkig werd ik daar vervolgens in de watten gelegd door lieve vriendin Kim zodat ik langzaam weer op de been kwam.

Mallorca

En toen was er in september die slechte uitslag van het uitstrijkje… Er werden afwijkende cellen geconstateerd. Daardoor zat ik een aantal weken in spanning of ik wellicht zelfs baarmoederhalskanker zou hebben. Gelukkig was dat niet het geval en in november zijn al die niet-welkome cellen bij een behandeling in het ziekenhuis verwijderd. Het is nog even duimen draaien tot de controle over een half jaartje of echt alle afwijkende cellen weg zijn. Maar gelukkig is de rust alweer terug en kijk ik weer met vertrouwen naar de toekomst.

Van zakelijk schrijven naar reisverhalen schrijven

Je zou het na dit complete relaas niet verwachten, maar 2021 stond voor mij ook in het teken van veel zakelijk schrijfwerk. Nog nooit verzette ik zoveel werk als zelfstandig ondernemer. En langzaamaan werd mij duidelijk dat ik eigenlijk vooral gelukkig word van het schrijven van reisverhalen en alles wat daarmee te maken heeft. En daarom ben ik een tijdje geleden begonnen met het omzetten van al mijn online trainingen naar een focus op reisverhalen. En dat voelt goed! Ik hoop dat 2022 nog meer in het teken van reisverhalen komt te staan.

Tot zover mijn 2021 in grote lijnen en met kleine details. Ik hoop dat 2021 voor jou net zoveel energie gaf als dat het mij gaf. Om zo weer vol gas 2022 in te gaan!