
Een goed reisverhaal heeft een thema. Een allesomvattend onderwerp waar je hele blog om draait. Heel concreet vormt dit onderwerp het haakje waar je je blog aan ophangt. Dit haakje maakt jouw reisverhaal uniek. Want er zijn vast al heel veel blogs geschreven over bijvoorbeeld de stad Lissabon. Door in jouw verhaal voor een bepaalde insteek te kiezen, maak jij jouw reisblog anders dan al die andere. Het haakje van je reisverhaal zorgt ervoor dat je echt wat te vertellen hebt.
Zo werkt dat haakje
Je kunt natuurlijk een blog schrijven over een stad als Lissabon. Of noem iedere andere bestemming waar veel over geschreven is. En in die reisblog geef je een opsomming van alle bekende punten in de stad. Plekken die je als toerist niet mag missen. Maar ja, van dat soort reisblogs bestaan er natuurlijk heel veel. Je valt niet op en of je mensen nog wel inspireert, is de vraag. Het is veel leuker om je verhaal op te hangen aan een thema en dat onderwerp te gebruiken gedurende je hele verhaal. Hoe dat werkt? Ik geef je een voorbeeld.
De hertog die een haakje bleek
Ik schreef een reisblog over de wandelroute het Hertogenpad door Noord-Brabant. Ik had hier een verslag van kunnen maken waarin ik omschrijf wat je op deze wandelroute tegenkomt en welk soort paden je kunt verwachten. Heel informatief maar ook een beetje saai. Daarom koos ik voor een haakje om mijn verhaal aan op te hangen. Dit haakje is Hertog Jan 1 van Brabant. Het Hertogenpad heeft uiteraard met deze hertog te maken. En wat bleek, hij was een moedig strijder en ook een enorme Bourgondiër. Enerzijds kan ik Hertog Jan I van Brabant dus gebruiken door te kijken welke historie ik nog op deze wandelroute terugvind die met hem te maken heeft. Anderzijds kan ik ook kijken wat hij van deze wandelroute zou hebben gevonden. Hij hield van lekker eten en drinken en het goede leven. Dat is ook iets dat ik in dit reisverhaal kan gebruiken.
“De eerste etappe begint midden in de stad Breda. Er is geen logischer beginpunt dan het Kasteel van Breda waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Strijdlustige Jan zou tevreden toekijken als hij wist dat er nu nog militairen opgeleid worden op deze historische plek. We koersen verder door de drukte van de stad voor een klein uurtje om dan vrij abrupt midden in de natuur uit te komen, met de toepasselijke naam Dorst. Deze naam refereert echter niet naar bier of iets dergelijks, maar is een afleiding van de naam De Horsten. Overigens is Dorst wel een waterwingebied, dus stiekem blijft er toch een linkje. Stukken bos worden afgewisseld met vennen en stuifzand. Het is druk met mountainbikers en wandelaars met hond. Een groene pad probeert over te steken en belandt bijna onder mijn wandelschoen.”
Zoek naar een overkoepelend onderwerp
Nu vraag je je wellicht af: hoe kom ik nu op het idee van een haakje? Waar vind ik die haakjes? Meestal is een haakje een overkoepelend thema of een overeenkomstigheid van waar je over wilt schrijven. Soms is het snel duidelijk, zoals bij het voorbeeld van het Hertogenpad. Ik lees altijd wat achtergrondinformatie over de routes die ik wandel. Daar werd direct uitgebreid gesproken over Hertog Jan I van Brabant. Bij elke etappe van deze route was er wel een link te leggen tussen de hertog en wat ik wilde vertellen.
En ander voorbeeld van een overkoepelend thema als haakje is een reisverhaal dat ik schreef over het gebied RivierPark Maasvallei in Belgisch en Nederlands Limburg. Elke keer viel het me op dat de betrokken mensen alles ten behoeve van de rivier de Maas deden. Het voelde zelfs of ze nederig waren ten opzichte van de natuur. Zo loopt er een lange afstandswandeling door het gebied. Daarbij is er op sommige plekken een speciale route voor als het hoog water is en de Maas buiten zijn oevers staat. Men probeert dus niet de Maas te temmen, maar past de wandelroute aan. En zo waren er nog verschillende zaken die erop wezen dat ‘De Maas de baas is’. En dat werd dan ook het haakje van mijn reisverhaal.
(Dit reisverhaal verschijnt in het tijdschrift Wandelmagazine in juni 2022 en is dus niet digitaal te lezen.)
“In januari, een half jaar later, zijn we terug in Roosteren. Het zonnetje schijnt net als tijdens onze eerste wandeling, maar verder zijn de omstandigheden totaal anders. Het is hartje winter. Een combinatie van veel regen en smeltwater uit het buitenland heeft voor het eerste hoog water van 2021 gezorgd. De uiterwaarden zijn volgelopen en de pontjes uit de vaart genomen omdat de aanlegsteigers onder water staan. Overigens is dit soort overstromingen niet vreemd voor ‘ons Limburgers’. Bijna iedere winter treedt de Maas wel eens buiten zijn oevers. Waar ik nieuwsgierig naar ben is, hoe we dan toch de LAW kunnen lopen. Ik had gelezen dat er een hoog-water-alternatief is: aparte markeringen voor als de uiterwaarden niet begaanbaar zijn. Dit keer wandelen we vanaf Roosteren in zuidelijke richting. De route gaat al snel over een soort dijkje en aan beide kanten staat het water. De Maas oogt misschien rustig, maar schijn bedriegt. We zien de enorme snelheid waarmee het water zich een weg naar het noorden zoekt. Als er even later een enorme boomstam aan sneltreinvaart voorbij drijft, ben ik wel onder de indruk.”
Laat je door anderen inspireren
Mocht je nu geen overkoepelend thema weten voor je reisverhaal, dan is er nog een andere mogelijkheid om een haakje te vinden. Praat met mensen op de bestemming waar je bent. Maak contact met de locals! Zij weten namelijk vaak veel over de historie en verhalen van nu over een bestemming. En die kun jij dan weer gebruiken voor je reisverhaal. Vaak zijn het hele kleine opmerkingen. Zo vertelde de eigenaar van een B&B in België over de invloed van de kloosters. Dat die zo enorm rijk waren en veel grond bezaten. Ik ontdekte dat zo ongeveer de hele route die ik wandelde wel iets te maken had met één van de meerdere kloosters in dit gebied. En daar is mijn haakje! Ga dus lekker aan de klets en wie weet, levert het je een goed idee op.
Wil jij meer weten over het schrijven van goede reisverhalen?
Schrijf je dan in voor de korte online training Storytelling: de kracht van het reisverhaal.
Met deze online training leer je in een avond alle ins en outs van het vertellen van goede reisverhalen. De theorie wordt toegelicht met veel inspirerende voorbeelden. Kort en krachtig, zodat jij snel zelf aan de slag kan. Het handige stappenplan helpt jou bij het schrijven van je eigen reisverhaal. Voor slechts 15 euro incl. BTW vertel jij de beste reisverhalen.
Geef een reactie