Getest: de Purpuz planner zorgt voor efficiëntie en rust

Zo rond de start van de coronacrisis kreeg ik de Purpuz planner toegestuurd om te testen. Die kon ik goed gebruiken! Ik schreef dingen die ik niet wilde vergeten op losse blaadjes. En ik had dus totaal geen overzicht. Daarom kwam de Purpuz planner als geroepen. En ik kan al verklappen, hij bracht mij efficiëntie en rust.

Chaos in mijn hoofd

Laat ik eerst de ‘before-situatie’ omschrijven. Zoals ik al zei, schreef ik dingen die ik niet wilde vergeten op losse blaadjes. Mijn taken hield ik bij in een digitale agenda. Maar vaak genoeg schoof ik er driftig op los in die agenda. Dus ik hield me eigenlijk bijna nooit aan mijn planning. Totdat ik eind februari een zakelijke afspraak vergat. Ik zat op de bank toen het telefoontje kwam: “Judith, waar ben je? Het interview is nu!” Ik was de tijd compleet uit het oog verloren…

Dat was het punt dat ik dacht: “Dit moet anders!” Ik ging op zoek en liep tegen de Purpuz planner aan. Toen dit roze exemplaar door de brievenbus plofte, werd ik helemaal blij. De planner heeft namelijk een prachtige, harde, canvas kaft. En ik heb dit al vaker gezegd, ik schrijf graag met pen en papier. Dus zo’n onbeschreven planner doet mijn hart sneller kloppen!

Purpuz weekplanning leeg

Meer dan een agenda

Deze planner is meer dan een agenda. Deze planner bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst ben ik aan de slag gegaan met het vullen van de purpuz map, de purpuz matrix en het purpuz plan. Daarin visualiseer je dromen en maak je ze langzaam steeds meer concreet. Nu had ik aan het begin van het jaar al een planning opgesteld met doelstellingen. En je raadt het al… inmiddels deed ik daar helemaal niets meer mee. Die doelstellingen zou ik nooit meer halen als ik zo door zou gaan.

Maar goed, in de planner werd ik gedwongen mijn doelstellingen er nog eens bij te pakken en onder ogen te zien. In het purpuz plan benoem je verschillende stappen om je doel te bereiken. Die stappen werk je vervolgens heel concreet uit in het purpuz pad. En die stappen zijn vervolgens de basis voor de maandplanning, die vervolgens weer het uitgangspunt is voor de weekplanning.

Alles vloeit heel logisch in elkaar over. Als mijn doel bijvoorbeeld het rennen van de halve marathon is, dan moet ik daarvoor een aantal stappen zetten. Zoals trainen, de juiste kleding aanschaffen, een ticket kopen etc. Dat betekent dat ik mijn maandplanning kan vullen met deze taken en vervolgens kan ik heel makkelijk bepalen wat ik dan deze week moet doen om dat doel te halen. Het grappige is dat in de Purpuz planner een voorbeeld wordt uitgewerkt: het lopen van de halve marathon in Berlijn. En laat dat nou net echt op mijn planning hebben gestaan! Helaas is deze door het coronavirus ook geannuleerd.

Constant bijsturen

Ik gebruik nu al een aantal weken de planner en ik merk dat ik steeds automatisch terug ga naar mijn jaardoelstellingen. Als ik een week inplan, dan grijp ik terug naar mijn maandoverzicht. Mijn maandplanning is gebaseerd op het purpuz plan en daardoor op mijn jaardoelstellingen. Super handig! En iedere maand evalueer je hoe het gegaan is. Zodat je steeds kan bijsturen. Die jaardoelstellingen verlies ik zo niet meer uit het oog.

Purpuz maandplanning

De puntjes op de i

Mijn conclusie: voor mij werkt deze planner enorm goed. Veel minder chaos en meer focus op mijn doelen. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Daarnaast is het gewoonweg een mooie planner met een luxe uitstraling. En ik houd van de kleine dingetjes. De puntjes op de i die een planner net wat extra’s geven. Zoals de quotes die in de kantlijn van de weekplanning staan. Zoals ‘Je groeit dagelijks vanzelf, wanneer je erbij stilstaat wat sneller’.

Purpuz details

Er is veel creatieve ruimte. Dat zijn blokken waar ik lekker kan krabbelen. Aantekeningen maken en weer doorstrepen. Iedere dag kun je een dagdoel bepalen. En iedere dag is er ruimte voor de dagreflectie. Je benoemt dan je een overwinning en een punt van groei.

Je zal nu wel denken: “Is er dan helemaal niets op te merken?” Nou… persoonlijk gebruik ik het dagdoel niet. Ik vind het al heel wat om een weekdoel te bepalen. En ik betrap mezelf er op dat ik me nog niet altijd helemaal aan de planning houd. Het is al een stuk verbeterd met hoe het was. Maar ik laat me toch regelmatig meeslepen met de waan van de dag. Alhoewel ik denk dat dat ook een stukje gewenning is. Want ik merk dat hoe langer ik de planner gebruik, hoe beter ik me aan die planning houd. En hoe meer rust ik ervaar.

Purpuz week met pennen

Blogplanning

Ik ontdekte dat de maandplanning (met de blokken) erg handig is om als blogplanner te gebruiken. Zo stel ik een strategie op voor de hele maand en bepaal welke blogs daarbij horen. Want ook voor blogs geldt, dat het niet slim is om maar in de wilde weg wat te schrijven. Het maken van een planning kan jouw helpen om structureel meer bezoekers naar je website te krijgen. Een blog gaat namelijk nooit verloren. Dus als jij inhoudelijk goede blogs schrijft met interessante content, dan is deze altijd terug te vinden. Download het gratis e-book Bloggen = leuk! voor meer tips over het schrijven van blogs.

Op de website van Purpuz vind je meer informatie over de planner.