Blog Geen tijd

Een van de grootste en meest genoemde bezwaren als het gaat om bloggen is tijd. En terecht, want voor veel ondernemers kost het veel tijd om een blog te schrijven. Vaak begint het daarvoor al. Je maakt geen tijd vrij om te bloggen. Want het voelt als een enorme berg… je wil helemaal niet…
Onnodig, want met een paar kleine trucjes schrijf jij snel een blog en weet je er tijd voor te maken. Dat doe jij wel even! Zo schrijf jij snel een blog!

Hak het in stukjes

Je hoeft niet alles in één keer te doen. Die berg beklim je ook stap voor stap. Datzelfde geldt voor een blog. Die stel je ook stap voor stap op. Door te focussen op de stap waar je mee bezig bent, voelt het schrijven niet als moeilijk of zwaar.
In de basis zijn het drie grote stappen. De voorbereiding, het schrijven en het laagje glans. In de online training Bloggen voor ondernemers houd ik ook deze indeling aan. Het werkt het beste als iedere stap op een ander moment plaats vindt.

De voorbereiding

Dit eerste deel hoeft maar een kwartiertje van je tijd te kosten. Je legt hiermee de basis van je blog. En het is heel simpel. Bepaal het doel, de doelgroep en de boodschap van de blog. Wat wil je dat mensen uit je blog halen? Zet dat bovenaan je Word-document. Als constante herinnering tijdens het schrijven. Vervolgens maak je een hele grove indeling van je blog. Er komt een intro, een aantal alinea’s met inhoud en een afsluiting. Per alinea geef je in maximaal drie woorden aan waar deze over gaat. That’s it!

Het schrijven

Laat de opzet van je blog een nacht liggen. Ze zeggen niet voor niets: “Slaap er een nachtje over.” In de nacht brengen je hersenen orde op zaken. Een dag later ga je verder met je blog. Plan hiervoor ongeveer een half uurtje. In dit half uurtje doe je maar 1 ding: schrijven. Schrijf je blog zoals het in je opkomt. Denk niet na over taalfouten of zinsconstructies. Volg wel de opzet zoals je die eerder gemaakt hebt. Denk niet na over of het allemaal klopt. Het gaat erom dat je alles wat je kwijt wil in je blog ‘op papier’ hebt staan. Weet je het even niet meer? Kijk dan naar de boodschap en het doel van je blog. Dat helpt je vast weer op dreef! Laat vervolgens je blog weer een nacht liggen.

Een laagje glans

De laatste stap is het verfijnen, het laagje glans. Je pakt je blog er weer bij. Nu ga je controleren op taalfouten, zinnen die niet lekker lopen en de opbouw van je blog. Deze laatste stap kost maximaal een half uurtje. Lees je blog eens hardop voor. Op die manier kom je er heel makkelijk achter of het logisch in elkaar zit en lekker vloeit. Je zult zien, omdat je je blog minimaal een nacht hebt laten liggen, zie je ineens heel duidelijk waar nog verbetering mogelijk is. Je kijkt met een frisse blik op je tekst. Vaak ontdek je dat dat ongeremd schrijven van de tweede stap zo slecht nog niet was. Dat er slechts een paar aanpassingen nodig zijn om het geheel tot een goede blog te maken.

Geen tijd?!

“Ik heb geen tijd om te bloggen.” Het is vaak een andere manier om te zeggen: “Ik zie ertegen op, want ik weet niet precies wat ik moet doen en ben bang dat ik mijn tijd verspil.” Leg geen druk bij jezelf en hanteer de drie stappen. En ontdek dat bloggen helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. En dat tijd verspillen al helemaal niet aan de orde is. Door het schrijven op deze manier aan te pakken, heeft elke ondernemer tijd om te bloggen.

Meer tips over bloggen

In de online training Bloggen voor ondernemers ga ik dieper in op deze drie stappen. Zo leg ik uit hoe je bijvoorbeeld de boodschap van je blog bepaalt. En hoe je een goede titel schrijft. Elke stap wordt uitgebreid uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden. Deze online training bestaat dus uit drie stappen: de voorbereiding, het schrijven en een laagje glans aanbrengen. En je krijgt de BONUS: Je blog als leadgenerator. In deze bonus vertel ik je hoe je op verschillende manieren zoveel mogelijk lezers voor je blog krijgt.

Lees meer over de online training Bloggen voor ondernemers

Heel veel succes met het schrijven van jouw zakelijke blog!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen