De vijf voordelen van reisverhalen op een eigen website

De vijf voordelen van reisverhalen op een eigen website

Je hebt je reisverhaal geschreven, maar nu twijfel je. Waar te plaatsen? Een eigen website beginnen of gebruik maken van een bestaand platform? Volgens mij is die keuze heel eenvoudig. Er zitten namelijk grote voordelen aan het plaatsen van je reisverhalen op je eigen website. Tegenwoordig is het voor iedereen, zonder uitgebreide technische kennis, mogelijk om een eigen website te starten. En bijvoorbeeld via WordPress kan dit ook helemaal gratis. Dus dat argument om een platform te gebruiken, is alvast van tafel. Dan volgen hier nog eens vijf goede redenen om een eigen website te gebruiken om je reisverhalen te delen met de wereld.

Voordeel 1: Technische onafhankelijkheid

Wanneer je gebruik maakt van een platform ben je compleet afhankelijk daarvan. Veranderen zij iets in de techniek? Dan heb je daar maar mee akkoord te gaan. Bij een eigen website heb je dit juist volledig in eigen hand. Denk bijvoorbeeld aan zaken als de link van de pagina waar je reisverhaal staat. Of in hoeverre er wijzigingen mogelijk zijn naar verloop van tijd. Is er een optie waar mensen kunnen reageren op je verhaal? En zo ja, zie jij deze reacties dan zelf of gaan die naar het platform. Zeker als je linkjes in je reisverhaal wil gebruiken of de hoeveelheid afbeeldingen zelf wil bepalen, kun je beter een eigen website hebben. En stel… het platform besluit ineens te stoppen. Zijn dan al je reisverhalen verdwenen? Bij een eigen website houd je alles in eigen hand.

Voordeel 2: Onafhankelijkheid in design

Bij een platform ben je afhankelijk van het design van die site. Vaak kun jij zelf tekst en afbeeldingen vullen en bijvoorbeeld een wereldkaartje toevoegen. Maar er is geen mogelijkheid om eigen kleuren te kiezen of een lay-out van je pagina. Net zoals bij het eerste voordeel ben je afhankelijk van wat het platform bepaalt. Veranderen zij hun complete uitstraling, dan zal je daarin mee moeten. Op je eigen website bepaal je zelf hoe alles eruitziet en kies je voor een uitstraling die bij jou past. Het is zeker even wat werk om alles in te stellen, maar dat is toch de moeite waard!

Voordeel 3: Mogelijkheid om iets te verdienen

Heb jij een eigen website, dan kun je kiezen voor affiliate marketing. Op deze manier kun je zelfs wat verdienen terwijl je je reisverhalen deelt met de wereld. Hoe dit werkt? Er zijn verschillende grote merken waar je je kunt inschrijven zodat je advertenties kunt delen op je website. De bekendste winkel die hiermee werkt, is Bol.com, maar denk ook aan specifieke reis-gerelateerde bedrijven als Landal. Hoe het werkt? Kortweg: jij plaatst een banner bijvoorbeeld onderaan je blog. Als mensen op deze banner klikken en vervolgens een uitgave doen op de betreffende website, krijg jij een deel van de opbrengst. Onderaan deze blog staat ook een banner van Bol.com met een product dat iets met reizen te maken heeft. Dit is ook affiliate marketing. Zo kun je dus zelf bepalen op welke producten of diensten je adverteert. Een handige manier om wat extra te verdienen aan je blogs.

Voordeel 4: Je hebt makkelijker contact met je lezers

Een groot voordeel van een eigen website is het feit dat je contact kunt hebben met je lezers. Reageert iemand op een reisverhaal? Dan kun je direct contact hebben met deze persoon en weer antwoorden. Op www.jlovestotravel.com heb ik zo regelmatig gesprekken met mijn lezers en weet ik op die manier ook wie mijn website bezoeken en wat ze daarvan vinden. En dat stukje persoonlijk contact zorgt vaak voor de meest trouwe lezers.

Voordeel 5: Inzicht in statistieken

Bij je eigen website heb je volledig inzicht in je statistieken. Je weet hoeveel bezoekers er zijn, waar ze vandaan komen, wat je best gelezen verhalen zijn en hoe lang ze op je website blijven. Die inzichten kunnen erg handig zijn. Zeker om te achterhalen waar mensen je reisverhalen ontdekken. Komen ze vanuit een social media account of vinden ze je op Google? En op welke zoekwoorden hebben ze dan gezocht. Bij de meeste platforms is het niet mogelijk om inzichten in statistieken te krijgen. Veel meer informatie dan hoe vaak er op jouw verhaal geklikt is, krijg je meestal niet. Terwijl het juist zo interessant is om te weten wie je lezers zijn!

En het klopt, het kost zeker meer werk om een eigen website te bouwen dan gebruik te maken van een platform. Het is die investering dubbel en dik waard. Je hoeft natuurlijk niet super uitgebreid te beginnen. Keep it simple en werk langzaam aan het uitbreiden en mooier maken van je website. Succes!

En deel je reisverhalen en website ook gerust in de reacties. Ik ben benieuwd!

Kun jij wel een goede basis gebruiken voor het schrijven van je reisverhaal?
Schrijf je dan in voor de Basis voor jouw reisverhaal. Je krijgt een template inclusief 5-daagse mini-cursus die jou de structuur geven om makkelijk een goed reisverhaal te schrijven.

De basis voor jouw reisverhaal