De focus van J Loves to Write op reisbloggen

Misschien was je het al opgevallen, maar J Loves to Write maakt een verandering door. Het borrelde al wat langer. J loves to Write voelde steeds meer als een jas die niet helemaal lekker meer zat. Maar ik kon er de vinger niet precies op leggen. Tot ik het boek ‘De kick ass code voor succesvol ondernemen’ van Veronique Prins voor een tweede keer las. Alleen de introductie en het eerste hoofdstuk en het kwartje viel. Ik moet gaan doen waar ik echt energie van krijg. En dat doe ik al met J Loves to Travel, Vita Walking en J Loves Books. Maar nog niet helemaal met J Loves to Write. Tijd voor verandering! In deze blog vertel ik je over het hoe en het waarom van de focus op reisbloggen.

Geen bescheidenheid voor ondernemers

Een van de belangrijkste redenen die in die podcast werden genoemd om niet te starten met bloggen is de vindbaarheid in Google. Want als de rest van je website niet op orde heeft, dan ga je dus veel energie steken om bijvoorbeeld van pagina 20 naar pagina 5 te komen. En mensen zien alleen de eerste pagina in Google.

Ik denk dat het juist slim is om vroeg te beginnen met bloggen vanwege de vindbaarheid. Want het duurt lang voordat je stijgt in de rankings. Denk hierbij eerder aan maanden en jaren dan aan weken. Wanneer je alvast met regelmaat blogt, zorg je dat de hoeveelheid zoekwoorden waar je op gevonden wordt, almaar groeit. En nee, dat zorgt niet dat je ineens op pagina 1 van Google komt. Maar de stappen die je hierin alvast kunt maken zijn meegenomen. Zodat je over een tijdje makkelijker van pagina 5 naar pagina 1 kunt komen.

Oefening baart kunst

Dat eerste hoofdstuk in het boek van Veronique Prins gaat over hoe bescheidenheid de gemiddelde ondernemer niet dient. En dat betekent niet dat je als ondernemer arrogant moet zijn. Maar het draait om te vertrouwen op je eigen kunnen en het uitstralen van zekerheid. En dat heeft heel veel te maken met wat je echt graag doet. En waarom. Ik realiseerde dat ik het echt te gek vind om te reizen. En die kriebel die ik daarbij ervaar te delen met anderen. Enerzijds online, door het schrijven van reisverhalen, het maken van fotoreportages en vlogs.

En hier geen bescheidenheid. Ik schrijf al jaren reisblogs op mijn eigen website J Loves to Travel. En ben redactielid van het tijdschrift Wandelmagazine en heb artikelen geschreven voor het tijdschrift Bergen Magazine en de online platforms Outdoor Dichtbij, SnowRepublic en Mountainreporters. Daarnaast schrijf ik regelmatig voor een lokale krant. Op dit vlak genoeg vertrouwen!

Terug naar het reisbloggen

Ik bedacht me tijdens het lezen dat hoofdstuk over bescheidenheid: poeh ja, onzekerheid genoeg over mijn online trainingen. Als ze nu over reisbloggen zouden gaan, dan wist ik het wel! En toen viel het kwartje… Waarom focus ik daar dan niet op? Het brengt ook alles samen. Het online inspireren van J Loves to Travel, het delen van gave ervaringen bij Vita Walking en het verder helpen en inspireren van andere reisbloggers bij J Loves to Write. Het plaatje klopt! En op het moment dat ik die beslissing neem, voel ik de energie stromen. Ik krijg ideeën voor blogs, voor de website, voor social media.

Een inspiratie- en verzamelpunt voor alles over reisbloggen

Dat moet mijn website worden. Een mooie verzameling van allerlei verschillende zaken die met reisbloggen te maken hebben. Zo ga ik reviews schrijven over boeken die over reizen gaan. Reisblogs van anderen delen die mij inspireren. En ik ben bezig met het ontwikkelen van verschillende online trainingen over reisbloggen. Uiteraard ga ik ook veel bloggen over reisbloggen. Met handige tips over hoe je een goede blog schrijft, hoe je zoveel mogelijk lezers krijgt en ook achtergronden over reizen en reisverhalen.

Op het moment heb ik drie online trainingen over reisbloggen in de planning. De eerste training staat al online: de Reisblog template + mini-cursus. Dit is voor iedereen die kort en krachtig meer zekerheid in reisbloggen wil krijgen. De template bestaat uit drie pagina’s met invulvelden. En de mini-cursus bestaat uit vijf mails met uitleg over het gebruik van deze template. Inhoudelijk gaat deze template over een goede opbouw van je blog. Zaken als het bepalen van je doel, doelgroep en boodschap. En hoe je zo erachter komt of je blog lekker weg leest. En nog veel meer zaken die technisch gezien met bloggen te maken hebben.

En daarnaast werk ik nog aan het ombouwen van de korte online training Storytelling: de kracht van het verhaal en de van de grote online training over bloggen. Er komt dus nog een hoop aan! En dan borrelt er nog een hoop leuks waar ik later pas wat over vertel.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Maximaal twee keer per maand stuur ik je een mail met alle nieuwtjes en leuke reisblogzaken.