Gebruik jij wel eens een schokkende of extreem opvallende titel om je blog te laten opvallen? Het is een blijvend dilemma voor wie blogt. Welke titel gebruik je? En soms laten mensen zich daarbij leiden door de hoeveelheid kliks. Maar de aantallen kliks zeggen niets over de aantallen werkelijke lezers. En een schokkende titel, clickbait genoemd, werkt juist heel slecht voor je blog. Sterker nog, als je vaak clickbait gebruikt, pleeg je langzaam zelfmoord met je blog.

Opvallen met een titel

Vorige week sprak ik met een ondernemer. En hij zei: “Ik blog niet. Er zijn al zoveel blogs. Ik heb geen idee hoe mensen mijn verhaal dan kunnen vinden tussen die enorme bergen aan tekst. En hoe ik dan ook nog opval en dus mensen vind die mijn verhaal willen lezen.” Hij heeft ergens wel een punt. Er zijn enorm veel blogs en opvallen is een ‘ding’. Dat is ook de reden dat sommige bloggers schokkende of extreme titels gebruiken om meer lezers te trekken. Maar uiteindelijk doen ze dat niet, lezers trekken. Kliks krijgen ze zeker, maar de kans is heel groot dat deze klikkers heel snel afhaken met het daadwerkelijk lezen van de blog.

De rol van emotie

De reden dat klikkers uiteindelijk geen lezers worden, heeft te maken met emotie. Wie op het internet actief is, wordt onbewust geleid door zijn of haar emoties. Zo reageert ons brein op een titel van een blog. Het brein denkt: interessant, dat wil ik wel lezen. Vervolgens volgt er een klik naar de blog. Meestal zul je dan eerst het artikel scannen. Het brein doet dit om te controleren of de inhoud van de blog overeen komt met de verwachting die je had gecreëerd op basis van de titel. Meestal lees je de introductie van een blog en ga je dan in de vorm van de letter F over de tekst heen.

En dan speelt die emotie weer een grote rol. Want blijkt nu dat jouw verwachting niet klopt met de inhoud, dan ontstaat er een teleurstelling. En die teleurstelling zorgt ervoor dat je de blog niet eens gaat lezen. En daar bovenop zorgt het er ook voor dat je de schrijver van de blog of het platform waar de blog op staat, als minder betrouwbaar gaat zien. De kans dat je nog eens klikt op een blog van deze website wordt ineens een stuk kleiner. En wanneer het al moeilijk is om lezers te krijgen, dan raak je dus met clickbait een hoop potentiële lezers kwijt.

Google is ook niet dol op clickbait

En dan is er nog een nadeel aan het gebruik van schokkende of extreme titels. Wellicht denk je, ik wordt heel snel gevonden met een opvallende titel. Maar de praktijk is dat Google en andere zoekmachines steeds slimmer worden. En niet alleen kliks bijhouden, maar nog veel meer gegevens. Interactie en bezoektijd bijvoorbeeld. Dat betekent dat de inhoud van je blog steeds belangrijker wordt. Sterker nog, met een inhoudelijk sterke blog met goede informatie word je op lange termijn veel beter gevonden dan met een zwakke blog met een opvallende titel. Ook als je blog niet bol staat van de zoekwoorden. De zoekmachines zijn inmiddels zo slim dat de inhoud steeds beter beoordeeld kan worden. En met clickbait probeer je niet alleen de lezer te misleiden, maar net zozeer de zoekmachine!

Sterke inhoud boven alles

Zorg daarom voor een sterke inhoudelijke blog. Kijk dan of je wat handige zoekwoorden erin kunt verwerken, zonder de inhoud van de blog schade aan te doen. En gebruik geen clickbait. Verzin een titel die precies uitlegt wat de lezer van een blog kan verwachten. Hoe beter de verwachting klopt met de werkelijkheid, hoe meer trouwe lezers je krijgt. Liever een saaiere, kloppende titel dan iets confronterend dat niet klopt met de inhoud. Liever 10 trouwe lezers, die naar jouw nieuwe blog uitkijken, dan 100 klikkers die niet verder komen dan de intro. En met een blog met een sterke inhoud, maak je de zoekmachines ook blij. En daarmee jezelf als ondernemer dus ook.

Meer weten over bloggen

In de online training Bloggen voor ondernemers gaat een compleet hoofdstuk over de rol van psychologie bij lezers van blogs. Daarin leg ik je uit wat emotie doet en hoe je deze informatie kunt gebruiken om blogs te schrijven die blijven hangen, gewaardeerd worden en hopelijk zelfs converteren. En natuurlijk vertel ik je in de training ook alles over het bedenken van een goede titel voor jouw blog, zonder dat je clickbait hoeft te gebruiken.

Ga na de online training Bloggen voor ondernemers
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen